ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Abomino Aetas interjú

Imiface 2010.03.23. 12:38

Üdv mindenkinek,

a korábban ígért Abomino Aetas interjú következik, az eredeti angol után íme a magyar fordítás. A beszélgetés február 24. és március 14. között zajlott.


- A zenekart 2005-ben alapítottátok, kiadtatok egy demót (Rebirth névvel) és egy teljes lemezt (a Sower of Death-et). Milyenek voltak a reakciók? Vagy egyáltalán, érdekel Titeket a közönség vagy a kritikusok véleménye?

- Nem az a fajta banda vagyunk, amelyik a rajongók számára csinálja a zenét, ha érted, mire gondolok. Olyan zenét csinálunk, ami nekünk tetszik, és ha ez tetszik az embereknek, az a bónusz. A Sower of Death fogadtatása kiváló volt, van, aki szereti, van, aki utálja: éppen az ilyen visszajelzéseket szeretjük, hiszen nem akarunk a világon mindenkinek megfelelni.

Éppen az a probléma sok mai black metal bandával, hogy túlságosan felhígítják a zenéjüket azért, hogy nagyobb tömegeket érjenek el.

- Mit jelent a zenekar neve? Mely bandák vagy eszmék voltak a legnagyobb hatással Rátok?

- Az Abomino Aetas a teremtés és az egész emberiség iránt érzett gyűlöletre utal. A ránk befolyással lévő zenekarok névsora pedig állandóan változik, mindig más és más zenét hallgatunk, hogy új ihletet merítsünk.

- Mi volt a fő oka a banda létrehozásának? Mi a zenekar filozófiája?

- Kreatív emberek vagyunk, akik szeretik a zenét és a művészetet. Éreztük, hogy egy old school black metal lemez forr a vérünkben, amit ki kellett adnunk magunkból. A filozófiánk a művészetünk. Ha többet akarsz tudni erről a témáról, egész egyszerűen tapasztald meg a művészetünket.

- Hogyhogy megosztjátok az összes hangszeres feladatot a zenekaron belül?

- Ez egy régi dolog. Amikor megalakítottunk a projektet, hárman voltunk, és kísérletezni akartunk a zenekarszerkezettel. Most már csak ketten vagyunk, és sokkal szervezettebb az egész.

Ha új hangszínt akarunk a zenénkbe azon kívül, amit mi ketten tudunk produkálni, akkor keresünk olyat, aki képes erre, és session zenészként alkalmazzuk.

- Mi a véleményetek a mai norvég black metal színtérről? Egyetértetek azzal a feltevéssel, hogy az utóbbi pár évben a skandináv black metal egy kisebbfajta krízisen ment keresztül?

- Nem a krízis kifejezést használnám erre, és nem csak az utóbbi pár évről van itt szó. Már a '90-es évek végétől sok, ihlet nélküli másolóbanda bukkant fel. Nem készült túl sok igazán jó black metal lemez az eltelt 10 évben, na és? Még mindig van néhány banda amelyik viszi a zászlót, például a Taake és az 1349. Kár, hogy a Darkthrone már nem black metalt csinál. A minőség a lényeg, nem a mennyiség, így nincs szükség sok nagyszerű black metal zenekarra.

- Hallani olyat, hogy többek között Ti és más norvég zenekarok (pl. Taake, Koldbrann, Krypt) lehettek a kulcsa annak, hogy a norvég black metal ismét felemelkedjen. Van bármi véleményetek erről?

- Mi is említettük a Taake-t, de sok más, lehetséges zászlóvivőnek nevezett banda nem csinál semmi újszerűt, csak régi black metalt dolgoz fel. A Taake jó, mert Hoest újszerű zenét csinál olyan szellemiséggel és attitűddel, amilyen a régi black metal-ra volt jellemző. Inkább a Dødheimsgard-hoz hasonló zenekarokat szeretjük, akik ugyan nem hangoznak úgy, mint a régi black metal, de legalább valami újat alkotnak.

Ami minket illet, nem állt szándékunkban új alapokat lefektetni, egy igazi old school black metal lemezt akartunk készíteni, ami kiindulási pont lehet a projekt későbbi fejlődése során.

- Mely bandákkal vagy zenészekkel ápoltok jó kapcsolatot a színtérről?

- Milyen színtérről?...

- Mely mai bandákat szeretitek?

- Elég sok mai zenekart, de a legtöbbjük nem black metal. Van egy új underground irányzat, ami a sötétséget egy sokkal erősebb módon közvetíti. Hol is kezdjük, Dictator, Gnaw their Tongues, Ahab, Nortt, például.

- Mi a véleményetek a mai black metal színtérről világszerte? Figyelemmel kíséritek a többi régió (Kelet-Európa, USA, Nyugat-Európa) black metal zenekarait?

- Szerintünk nem igazán lényeges, hogy egy banda melyik országból származik. Az a fontos, hogy jó zenét játszik-e vagy sem. Nem kell egy anyagnak egy bizonyos területről származnia, hogy minőségi anyag legyen. Bele is fáradtunk kissé abba az úgynevezett "zenerendőrség" nevű jelenségbe, ami megmondja, hogy mit kéne szeretünk vagy utálnunk. A stagnálás nem igazán kedvelt dolog a köreinkben.

- Milyen stílusú zenéket hallgattok a black metal-on kívül?

- Hol is kezdjem... Sokfélét, doom metal-tól kezdve klasszikus zenéig mindent.

- Éppen most fejeztétek be az új album munkálatait. Mi várható? Lesz nagyobb változás a felfogás vagy a stílus terén? Mikor tervezitek a megjelenést? Fogtok turnézni, vagy semmi élő fellépés?

- Igen, sok új zenén dolgoztunk. Nem mindet fogjuk megjelentetni, mert volt olyan zene, ami csak ahhoz kellett, hogy fejlődjünk, hogy megtaláljuk a banda új irányzatát. Növekedni akartunk, és tényleg ki akartuk fejezni magunkat zenei stílusoktól függetlenül. Így hát, mi várható? Nehéz megmondani.

Először egy EP-t fogunk kiadni, egyfajta átalakulásként a régi és az új stílusunk között, fokozatosan eltávolodva a zenei irányzatoktól a kísérletezések felé.

Ami az élő fellépéseket illeti... Nos, mi egy kétemberes stúdióprojekt vagyunk, már az elejétől fogva. Így a turnézás nem is jöhet szóba. A turnézás sok jó bandát tesz tönkre manapság. De sose tudni, nincs semmi tervbe véve, de lehetséges egy-két exkluzív fellépés itt-ott, ha az emberek kíváncsiak lennének rá. De nem szereténk ezzel a dologgal semmi különöset kezdeni.

- Hallottatok már magyar black metal-t? Tetszett?

- A Witchcraft hatalmas.

- Várjátok már a Burzum új lemezét?

- Egyszerűen: nem. Minden tiszteletünk ellenére, azt hiszem, a legtöbb norvég ember  a többiektől eltérő véleményen van. Nem igazán tiszteljük a zene mögött álló embert, így hát nem igazán tudjuk támogatni a zenéjét sem. Ő egy ismertséget hajszoló ribanc, aki minden lehetőséget kihasznál, hogy rinyálhasson egy kicsit az sajtóban.

- És az utolsó: volt olyan kérdés, amit szívesen megválaszoltatok volna, de nem tettem fel?

- Nem igazán. Köszönjük az interjút és az Abomino Aetas iránt mutatott érdeklődést, sok sikert a Zenezenezene.blog.hu-hoz!

 

Címkék: underground interju interview black metal abomino aetas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr551862176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása