ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Gire - Gire

Imiface 2009.01.27. 19:11

Régóta, nagyon régóta tervezem már, hogy írok erről a lemezről.

Azt hiszem, 2001 óta kísértem figyelemmel a zenekar pályafutását. Ha jól emlékszem, 2000-ben olvastam az akkori Metal Hammer-ben a Hét madár című promójukról, és a kritikát író figura teljesen le volt nyűgözve a Gire zenéjétől. Én 2001-ben jutottam oda, hogy megismerkedjek a banda munkásságával, és akkor még eléggé műveletlen voltam keményzeneileg, az extrémebb metallal éppen csak ismerkedtem, de a Gire zenéje egyből lenyűgözött.

Onnantól kezdve rendszeresen látogattam a honlapjukat, szorgalmasan letöltögettem a kiadványaikat, amiket elérhetővé tettek, és a kritikusokkal és a többi rajongóval együtt szorítottam a zenekarnak, hogy találjanak kiadót a készülő nagylemezhez.

Rendszeresen koncerteztek, demókat, promóanyagokat, videóklipeket készítettek, de mindhiába az eredeti, semmihez sem hasonlítható hangvétel, a kitartás, csak nem akart összejönni a dolog, pedig ekkorra már a nemzetközi underground is felfigyelt kivételes demóikra.

Végül ha jól emlékszem, a Hungaroton vállalkozott a leendő nagylemez kiadására, de ez a dolog is hamvába holt. Hosszú évek próbálkozásai után a srácok szerzői kiadásban hozták ki a lemezt, de keservesen hosszú ideig kellett rá várni (mindenféle gyártási problémák, és ki tudja mi miatt...). 2007-ben jelent meg, és azonnal megszereztem.

Négy demo (On dist., Energire, V, Nádak, erek) és két promóanyag (Hét madár, Metabiosis) volt a termés 1996 óta, és ezt a 11 évet foglalta össze a self-titled album.

Igazából a Gire zenéjéről nehéz írni... Sokan a Meshuggah-hoz hasonlítják. Rideg, gépies hangzású dob és gitár, üvöltős-hörgős ének az alap, de ehhez egy olyan semmi máshoz sem hasonlítható szintetizátorjáték társul, ami elképesztő hangulati töltetet ad.

A föld alól, régmúlt korokból, erdők mélyéről, gyökerek és mohák öléből tör elő ez a zene, tűzszínű hajnal hasadásakor. A felhők, a ködök fölé emeli a hallgatót, megtisztít, elgondolkodtat.

A dalszövegekről pedig, amelyek Kátai versei, külön posztot lennék képes írni. Olyan érzékkel, olyan tudatossággal, olyan gyengédséggel használja Tamás a gyönyörű magyar nyelvet, olyan többletet kap általa a zene, hogy szinte más tudatállapotba kerül a figyelmes hallgató. Számomra a költészet olyan szintje ez, amit csak igazán ihletett állapotban képes elérni az ember, minden tehetségét, adottságát felhasználva.

Csak a szövegkönyvet olvasva is garantált a katarzis.

Nem hiszem, hogy Magyarországon bárki is képes lenne ennél eredetibb, minden ízében ennyire művészi zenét létrehozni az extrém zenei színtéren.

A zene hihetetlen egyediségét, törékeny szépségét lehetetlen leírni. Egyértelműen a legjobb magyar metal lemezek között van a helye.

Nem meglepő, hogy hiába volt ugyan több külföldi webzine-en (pl. a metalreviews.com-on - link alul) is a hónap lemeze, az album hatására nem indult meg semmi a zenekar körül. Ugyanúgy nem fogadták el a jelentkezésüket a Sziget fellépői közé, ugyanúgy nem jött nagykiadós szerződés, mint az azt megelőző évtizedben.

2007 őszén, 11 év közös zenélés után a Gire honlapján Kátai Tamás bejelentette a zenekar feloszlását.

Hiányoznak.

"Mert lángot dobott a hajnal
nedvesszemű kertekre
és csipkét vert nagy, bús fákra,
hogy ne gondoljunk halálra,
csak álomra, sodrásra..."

 

http://www.gire.hu/

http://v2.metalreviews.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=33

 

Címkék: metal gire kátai tamás avantgarde metal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr5906399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása