ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Nachtmystium - Addicts: Black Meddle, Part II.

Imiface 2011.01.28. 12:29

A 2000 óta működő amerikai Nachtmystium az utóbbi évek alatt fokozatosan vált egy darkthrone-i, burzum-i hagyományokhoz szorosan ragaszkodó, underground black metal bandából felkapott, agyondícsért, agyonrajongott jelenséggé.

Az elmúlt évtized közepe óta visznek bele egyre több kísérletező, pszichedelikus ízt zsigeri, mélyről jövő zenéjükbe, aminek az lett az eredménye, hogy az előző, Assassins: Black Meddle, Part I. című lemezük hihetetlen eredeti hangvételen szólalt meg, és azok is felkapták rá a fejüket, akiknek egyébként a black metal túl erős, túl sok. Az Assassins úgy tudta megtartani a black metal motívumokat, hogy temérdek más stílusból merített ihletet, színesebbé téve az alapvetően fekete-fehér anyagot.

Ennek a fejlődésnek, színesedésnek a következő állomása az Addicts: Black Meddle, Part II. Természetesen az igazi ortodox black metalosok nagy része már évekkel ezelőtt elkopott a banda mellől, és gyanítom most sem fogja őket visszahódítani a zenekar.

Elég atmoszférikus zene, markáns hangulati töltettel, ami egyrészt a sok kiváló témának köszönhető, másrészt pedig a poszt-rock, poszt-metal és indusztriális vonások sűrűségének. Poszt-black metal lenne ez, bár ezt a jelzőt egymillió másik bandára ráaggatták már, de jelen esetben tényleg helyénvaló a meghatározás.

A lemez egyik fő motívuma a drogfüggőség (elnézve az énekes-gitáros Blake Judd-ot, ez nem annyira meglepő), és eléggé érzékletesen festi le a zene azt a csüggedt lemondást, ami az akaratgyenge drogosokra jellemző. Végigolvasva a dalszövegeket az ötlik fel az emberben, hogy mennyire negatív, mennyire megkeseredett az az állapot, amibe betekintést nyerhetünk a dalok által. Ebből a szempontból elég egyoldalú a drogos lét bemutatása, szinte csak az árnyoldalakra, a szívás/belövés stb. utáni hullámvölgyre koncentrál, illetve az apátiára.

Semmi nem változik, hiába próbál a függő változtatni, a vége ugyanaz marad mindig, a fájdalom, a kínok, a való élet elől újra meg újra a menekülést választja, ami végül a halálához vezet. Arra a kérdésre, hogy mi okozza ezt a fájdalmat, ezt a menekülési kényszert, rögtön a nyitó Cry for Help-ben választ kapunk: "Nothing hurts more than being born".

Teljesen ide illik Freud Tanatosz-elve: az ember születése óta vágyik a halálra tudat alatt, vágyik arra, hogy meg-nem-született legyen, hogy visszakerüljön az élet előtti, békés, meleg, biztonságos helyre. Freud szerint a születés óriási sokk mindenki számára, és ez mélyen elrejtve végigkíséri életünket, és az önpusztítás, a drogok, az öngyilkosság összes lassú formája ennek a tudatalatti halálösztönnek (a Tanatosznak) a kivetülése.

És mi ennek a zenei utazásnak (szellemvasútnak), ennek a drogos naplónak a vége? A zseniális, lassan vánszorgó, monoton, vigasztalhatatlan, elcsigázott, beforduló-beforgató 8 és fél perces monstrum, az Every last Drop, melynek súlya transzba képes ejteni a hallgatót. Egy kiütéssel, vagy még inkább egy aranylövéssel ér fel a lemezt záró tétel, egy pörölycsapás az elmére és a jókedvre (amihez egyébként egy hasonló hangulatú videóklip is készült).

Mindannyian függünk valamitől, ki ettől, ki attól. A szerencsétlenebbje a kemény drogoktól. Érdemes megismerkedni a világukkal, sokat lehet tanulni belőle.

Már csak az utolsó dal miatt is érdemes meghallgatni az Addicts-et, de egyébként is, 2010 egyik legerősebb extrém zenei produkciója. De valami azt súgja, hogy ennél még feljebb is vezethet a Nachtmystium útja, még a tökéletes lemezt nem adták ki.

 

http://popdose.com/cd-review-nachtmystium-addicts-black-meddle-part-2/

http://pitchfork.com/reviews/albums/14396-addicts-black-meddle-part-ii/

http://www.allmusic.com/album/addicts-black-meddle-pt-ii-r1806140/review

Címkék: underground burzum black metal darkthrone

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr402620642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása