ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Ghost Bath - Moonlover

Imiface 2015.07.09. 16:55

ghost_bath_moonlover.jpgKövetkezzen egy igazán friss, 2015-ös lemez, ami egy darabig viszonylag komoly lázban tartotta az extrém zenei kritikusokat és a rajongókat egyaránt.

Egyrészt ez a zenekar teljes inkognitójának volt köszönhető. bandcamp-en, facebook-on a tagok nevénél kínai írásjeleket láthattunk, és a származási helyként is egy kínai város szerepelt, szóval mindenki azt hitte, egy igazán egzotikus bandáról van szó.

Jelen állás szerint azonban, ha minden igaz, a Ghost Bath Észak-Dakotából, Minot városából származik, és összesen egy tagja van (bár az is lehet, hogy egy közösséget takar a név illetve a kínai szimbólumok), egészen pontosan ilyen megnevezéssel:无名 (Nameless). A zenekar elnevezése egyébként a vízbefulladásra utal. Persze mindez részletkérdés, a lényeg úgyis a zene.

Ami egyébként megerősíti azt, hogy az USA-ból származik a banda, mert abszolút US black metal stílusjegyeket hallhatunk a Moonlover-en, egészen pontosan a Deafheaven hatása a legnyilvánvalóbb (szóval akkor el is sütöm a divatos stílusmegjelölést is: hipster black metal, bármit is takarjon ez a fogalom).

Az említett san francisco-i banda Sunbather című lemeze elég nagy siker lett pár éve, és be is tudott törni egy kicsit a mainstream-be, rendesen divatossá, felkapottá téve egy időre a műfajt. Én is sokat hallgattam, de idővel kikopott a lejátszómból.

Megvan rá az esély, hogy így járjak a Moonlover-rel is, de egyelőre most nagyon hallgattatja magát az anyag, és a Golden Number című szerzemény örökké ott lesz a kedvenc dalaim között, ebben már most biztos vagyok. Nagyon jól felépített szám, igazi katarzist hozó témákkal.

A többi dal is igen magas színvonalon mozog, és a Sunbather-rel ellentétben itt az átvezető tételek (Beneath the Shade Tree, The silver Flower pt. 1, The sleeping Fields) sem fulladnak unalomba, szóval tényleg jó eséllyel pályázik a Moonlover az ide vágó év végi listák előkelő pozícióira.

Amúgy amennyire a zenéből és a ritkán adott interjúkból kivehető, a lemez témája maga a földi élet és halál, magasztos megfogalmazásban. És hogy valami rejtélyeset és megfoghatatlant is írjak: ahogy ebben az interjúban elhangzik, a lényeg nem a Hold, hanem ahogy az ember a magányos földi létezéséből felnéz a Holdra.

A gyönyörű borítóba csomagolt lemezt (a fénykép készítője a guatemalai Luis González Palma) ajánlom mindenkinek, aki a black metalban meg a keményebb zenében a transzcendenciát és a megfoghatatlan, emberen túlmutató mindenség-érzést keresik.

Címkék: underground ambient black metal mainstream hipster atmoszferikus metal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr967461354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása