ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Pantera - Vulgar Display of Power

Imiface 2011.10.26. 12:24

Sokat elmond a mai metal felhozatalról, hogy egy '92-es lemezről írok most. Nem mondom, manapság is jelennek meg nagyon jó albumok a metal fősodrában, de valahogy már nincs meg bennük az az újító, eredeti íz... Nem egy helyen az új Mastodon-ról olvasom, hogy milyen forradalmi lemez, hát nem tudom, én inkább unalmasnak érzem a The Hunter-t, de ez nem ide tartozik.

Nincs metalos, aki ne hallott volna a Pantera késői történetének részleteiről, majd arról, hogy milyen tragikus fordulatot vettek az események az előző évtized derekára. Én ezekkel az eseményekkel nem is szeretnék bővebben foglalkozni, koncentráljunk a Vulgar Display of Power-re.

Zseniális albumcím, zseniális borító, előrevetíti, hogy mi vár ránk a következő bő 50 percben. Bármennyire is ciki, de én először 2009-ben ismerkedtem meg behatóbban a lemezzel (bár előtte is nagy tisztelője voltam Phil Anselmo-nak), amikoris az egri Egál Klub zenegépét televertük hajnal 2 körül Pantera dalokkal, az egyik jóbarátom nosztalgiázni akart tudniillik. Ott és akkor megfogott az elsőre kőegyszerűnek tűnő zene arcbamászó, direkt agresszivitása, a headbangelésre késztető ritmusok lehengerlő ereje.

Aztán később, fél év dobtanulás után teljesen más szemmel néztem a lemezre, hiszen akkor jöttem rá, mit is művel a ritmusszekció: Vinnie Paul dobos és Rex basszer olyan hihetetlen érzéssel, ugyanakkor erővel teszi oda a fogós groove-okat a dalok alá, hogy olyan a világon nincs. Erre jön rá a néhai zseni, Dimebag egyedi gitárjátéka, akinek tehetségét és tudását még a legképzettebb metalellenes gitársznobok is elismerik. És végül ott van a hab a tortán, mindenki kedvence, a mostanra már emberi ronccsá váló, ugyanakkor még mindig hihetetlenül karizmatikus Philip H. Anselmo védjegyszerű, változatos énekprodukciója.

Ha ezt a három faktort (amiből egy is elég lenne, hogy elvigyen a hátán egy egész lemezt) összeadjuk, akkor kapjuk eredményül a Vulgar Display of Power-t, melynek 11 dala döntően befolyásolta egy egész évtized metalzenéjét.

A lemezborítóval ellátott póló hátulján óriási betűkkel ez a mondat áll: Stronger than all. Ez a kijelentés tökéletesen igaz az albumra: vannak gyorsabb, technikásabb, ridegebb produkciók számolatlanul, de '92 óta nemigen adtak ki ennél ütősebb, erőteljesebb lemezt.

Ha valaki nem hiszi el, hallgassa meg a Walk-ot, ha nem kezd el önkéntelenül übermorcos arccal bólogatni rá, akkor ott valami komoly baj van.

Are you talking to me?
Walk on home boy!

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Vulgar_Display_of_Power

http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=2328

http://www.sputnikmusic.com/review/1174/Pantera-Vulgar-Display-of-Power/

Címkék: metal down mainstream thrash metal groove metal

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr173331047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2013.09.17. 23:16:59

Hatalmas lemez, dedikálva őrzöm a CD-t hét lakat mélyén :) Nem folytatod a blogot?

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2013.11.15. 09:32:51

@mtomi: Azért az komoly kincs, ki dedikálta?

Vannak terveim a blog folytatására, de őszintén szólva mostanában nincsenek olyan zenék, amikről írni tudnék, meg időm sincs túl sok... Meglátjuk.

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2013.11.15. 10:02:03

@Imiface: Az egész banda, Dimebag is. Amikor 96-97 táján itt koncerteztek, volt egy dedikálás az MCD lemezboltban. 1 dolgot lehetett csak aláíratni, de én 2x végigálltam a sort, így lett a dedikált borító meg egy poszter. Kincsek a múltból :)

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2013.11.20. 18:55:20

@mtomi: Én is végigálltam volna a sort, az tuti.
süti beállítások módosítása