ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Cradle of Filth - Cruelty and the Beast

Imiface 2009.06.30. 19:13

Azt hiszem, hogy a brit Cradle of Filth az egyik legmegosztóbb zenekar az extrém zenék, de úgy általában a metal berkein belül (a nem metálosok gyaníthatóan utálják és/vagy kinevetik őket). Ez egyáltalán nem meglepő.

Hosszú és fordulatos életút áll a banda mögött, és szerintem most abszolút nem ott vannak, ahol én, a régi lemezeik kedvelője (vagy akár ők maguk) látni szeretném őket. Középszerűek lettek, hovatovább unalmasak, hiába állítja az ellenkezőjét pár kritikus vagy ifjú rajongó. Egy kivételtől eltekintve a Midian után nem adtak ki erős albumot, hiába volt nagykiadós kaland a Sony-val (ami önmagában egy vicc), konceptlemez, duett Ville Valo-val, ha a zene, a témák szimplán brutálisak, de nem markánsak és fogósak.

Ellenben a '90-es években kiadtak pár olyan anyagot, amit én 5 év alatt sem tudtam megunni. Talán a legjobb lemezük a Cruelty and the Beast, ami '98-ban jelent meg.

Konceptlemez, mégpedig nekünk, magyaroknak érdekes a téma: Báthory Erzsébet, a legendás grófnő élete és halála. Több fórumon is utánaolvastam a dolognak (mivel az iskolai tanulmányaim során a tanáraim nem tértek ki külön Erzsébetre, és az őt övező mítoszokra), és azt hiszem, élesen külön kell választani a tényeket és a tévhiteket.

Báthory Erzsébet 1560-tól 1614-ig élt. A Báthoryak, az egyik legjelentősebb magyar nemes család sarja volt, és a három részre szakadt Magyarország idején dúló hatalmi harc áldozatául esett: férje halála után egyfajta kirakatperben, koholt vádak alapján bűnösnek találták fekete mágia, ördöggel való cimborálás stb. bűntettekben. A történészek szerint a vádak közül semmit nem sikerült hitelesen bizonyítani, a vallomásokat kínvallatás során kényszerítették ki, a cáfoló bizonyítékok vizsgálatára nem került sor, és konkrétan tárgyalás sem volt. Mivel nemesi származású volt a vádlott, ítélet híján őrizetben maradt, Csejte várában, egy szobába falazták be, és egy kis ablakon keresztül kapott enni-inni. Körülbelül 4 évet élt így, megháborodva, mígnem 1614-ben meghalt.

Nagyjából ezek a tények. Az egész cirkusz a neve befeketítését célozta, ami sikerrel járt: szörnyű legendák kaptak lábra, amiknek fontos eleme volt sok más mellett a szadizmus, a pogány rítusok, a kegyetlen gyilkosságok, a környékből sorra eltűnő lányok (körülbelül 650), és sok más, aminek csak a korabeli fantázia szabott határt. Azonban a leghírhedtebb gonosztette a Grófnőnek a vérben fürdés volt: a szájhagyomány szerint azért áldozott rendszeresen szűzlányokat, hogy a vérükben fürödve örökké fiatal maradhasson. Természetesen már csak a biológiai adottságok alapján kivitelezhetetlen a dolog (a vér túl gyorsan megalvad ahhoz, hogy megfürödhessünk benne), de ez a félelmetes rituálé hatalmas hírnevet szerzett Erzsébetnek. Sok a párhuzam Vlad Thepes-szel, vagyis Drakulával, és innentől kezdve a világ összes dark, goth stb. fiataljának egyből bálványa lett szegény Grófnő.

Na, róla szól a lemez, eddig a történelemóra.

Már az első kiadványoktól kezdődően a Cradle of Filth perverz vonzalmat érzett a színpadiasság és a külsőségek iránt, és ez mindig is élesen elkülönítette őket az akkori black metal zenekaroktól. Míg mondjuk a Darkthrone minimalista szemléletmódot követett, addig a britek viszonylag erőteljes hangzást, szintitémákat, női éneket és narrációt is felvettek a repertoárba. Ez természetesen nem volt egyedi a színtéren, hiszen az Emperor vagy a Dimmu Borgir sem idegenkedett ezektől az elemektől, de a Cradle olyan hatásvadász és feltűnő módon tette mindezt, hogy szinte azonnal megosztotta a korabeli black metal közönséget.

Dani Filth-ék a végletekig elvitték a szimfonikus black metalt, és ennek a folyamatnak a Cruelty and the Beast lemez a csúcspontja. Hosszú dalok, sok-sok téma- és tempóváltás, angyali kórusok, női és mély tónusú férfi narráció, hangulatfokozó akusztikus tételek, satöbbi satöbbi.

Ugyanakkor pont ez az extrém színpadiasság keltett sokakban (bennem is) egy idő után visszatetszést. Nem egy esetben a sajtófotózások, a koncertek során parasztvakítás zajlott és zajlik, és ez a hozzám hasonló keményvonalas, old school-hoz vonzódó black metal rajongónak meg tudja feküdni a gyomrát. Ráadásul egy olyan, közel tökéletes lemez esetében, mint a Cruelty and the Beast, nincs szükség a színpadon vonagló táncoslányokra, vagy a posztereken tocsogó művérre. Pont az ilyen dolgok miatt állt fent a veszélye annak, hogy nem tud hiteles maradni a banda.

A sok ovis marhaság mellett azonban erős dalokat írtak (a szóban forgó albumon azt hiszem, nincs az erős közepesnél rosszabb dal), és így belefért a vámpíros, színeskontaktlencsés, szupermodellgyilkolászós körítés. Mostanra azonban elfogyott az ihlet, maradt a pózerkedés, aminek hatására számomra még nevetségesebb az egész, mint az Immortal legrosszabb pillanatai.

A banda legújabbkori produkciója azoban nem változtat a tényen, hogy ez a lemez a valaha volt legjobb szimfonikus black metal mű. Olyan extrém metal himuszok sorakoznak itt, mint a The Twisted Nails of Faith, a Thirteen Autumns and a Widow, a Beneath The Howling Stars vagy a Cruelty Brought Thee Orchids (bár azt hiszem, mindegyik dalt felsorolhatnám...). Szinte minden a helyén van, a dallamok fogósak és kellően emelkedettek. A sötétség, az éjszaka komor, éteri szépségével lehet szembesülni a Cruelty and the Beast hallgatása közben, és a szélvészgyors témák viharában el- elragad az örök kísértés, ami évezredek óta jelen van az ember életében, hogy újra meg újra bűnös gyönyörök felé hajszolja.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Cruelty_and_the_Beast

www.metal-observer.com/articles.php

http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=5415

Címkék: immortal emperor gothic black metal cradle of filth mainstream szimfonikus black metal

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr141218235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.12.02. 13:09:46

Nos minden dicseret megilleti a blogodat, ilyeszto a dolog, mert a cradle, burzum, darktrhone, kritikak kapcsan olyan erzesem tamadt, hogy ezt en is irhattam volna.
Te is '82-83-as lehetsz, mint en, ha jol sejtem, sikerult az akkori metal generacionak mementot allitanod:)

Sok sikert a bloghoz!

KVLT

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.12.03. 10:04:42

@Kult: Eltaláltad, '83-as vagyok.:) Örülök, hogy tetszik a blog, nézz vissza máskor is! Hetente-kéthetente azért próbálom frissíteni, amikor időm engedi és ihlet is van.
süti beállítások módosítása