ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Abomino Aetas - Sower of Death

Imiface 2010.03.02. 15:47

Az általános vélekedés szerint a norvég black metal színtér a 90-es évek dicső időszaka után elsorvadt, csak pár komolyabb lemezt termelt ki, több nagy zenekar oszlott fel, vagy vált nevetségessé a mutatott produkciója miatt.

Azonban a 2000-es évek végére mintha elindult volna valami fent északon, az underground egyre élénkebbé vált, valamint a nagy öregek is megemberelték magukat. Az utóbbiakra példaként hozhatók a Darkthrone és a Mayhem újabb albumai, az underground javuló teljesítményét meg a Norsk Svart Metall - The Third Wave című válogatáslemez mutatja meg (a nagy öregeknél tartva persze ne felejtkezzünk meg a Burzum visszatéréséről sem, ami pont jövő hét hétfőre esik, elő is rendeltem az új albumot).

Ezen a gyűjteményes korongon például olyan bandák hallhatók, mint a Taake, a Krypt, a Forgotten Woods, a Koldbrann vagy az Urgehal. Nyilván sok az ismeretlen név, de én egyet elsőre megjegyeztem, ez pedig az Abomino Aetas.

Ízig-vérig underground banda, a weblapjuk átépítés alatt áll, myspace-en nincsenek fent, innen-onnan sikerült annyi infót szereznem, hogy 2005-ben alakultak, 3-an vannak, egy demót, és a most szóban forgó lemezt tették le eddig az asztalra. Érdekesség, hogy a három tag egyenlő arányban osztozik a hangszeres feladatokban.

Nagyon erős hangulatú zene hallható a Sower of Death szűk 45 percében, én őszintén meglepődtem, bár az utóbbi időben lassan megszokom, hogy az underground egyre sűrűbben okoz kellemes meglepetéseket.

A hangzás a szokásos rozsdás, metsző necrosound, talán a dobok kicsit a háttérbe is szorulnak, a vokál szintén a stílus által megkövetelt, ami azonban engem lenyűgözött, az a gitárjáték. Szinte minden dal egy markáns, síri hangulatú riffre épül, és ezek az egyszerre szép és halálos riffek fojtogató indákként, vagy egy töviskoszorú ágaiként tekeregnek körbe-körbe, állnak össze és válnak szét egy bizonyos ritmust követve. Néhol olyan az egész, mintha egy hatalmas, véráztatta, elnéptelenedett harcmezőn állnánk valahol Verdunnél 1916 tavaszán, és a lövészárkok között húzódó, tekergőző rozsdás szögesdrót énekét hallgatnánk a szürke felhőkből aláhulló esőben.

A témák acélmarokként, hidegen szorítják össze a hallgatót, majd enyhül időnként a szorítás, de sosem eléggé: a Sower of Death az első perctől az utolsóig intenzív, a maga módján színes és változatos hallgatnivaló, nagyon nagy élmény.

Bánat, elmúlás, pusztulás, dac, düh és nihil: sokszor, sokan megénekelték már ezeket a kegyetlen témákat, mégis, az olyan produkciók miatt, mint ez, a dolog sosem válik közhelyessé vagy unalmassá.

Egy csapásra a kedvenc lemezeim közé emelkedett a Sower of Death.

 

Két megjegyzés:

1. Ha minden igaz, a közeljövőben egy interjút is olvashattok az Abomino Aetas tagjaival a blogon.

2. A bejegyzés elején elkezdett gondolatmenetemet folytatva: én őszintén remélem, hogy a norvég black metal színtér soha nem jut el újra a 90-es évek népszerűségi szintjére. Közhely, de a black metal jellemzőiből adódóan underground műfaj, hosszú távon képtelen elviselni a napfényt. Időnként megpróbálkozik egy-egy zenekar, hogy kimerészkedjen a sötét, nyirkos barlangokból a fénybe: na, olyankor jönnek létre az olyan életképtelen mutációk, mint a Dimmu Borgir, az Immortal vagy a Cradle of Filth (pedig ők aztán hajdanán életerős szervezetek voltak).

Hangozzék bármily furcsán is a következő kijelentés, de a black metal maradjon csak meg a szűk elit, a tudásvágytól, az erősödni vágyástól buzgó kevesek zenéjének.

 

http://ihfi.ingensteder.net/abomino/

http://www.metal-archives.com/band.php?id=60427

http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=14529

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr141803092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása