ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Mayhem - De Mysteriis dom Sathanas

Imiface 2010.08.13. 15:27

Régóta adós vagyok már ezzel az ajánlóval.

Mayhem - De Mysteriis dom Sathanas. Kétlem, hogy van-e, lesz-e még egy olyan lemez a világtörténelemben, ami ilyen sötét és brutális körülmények közepette születik meg.

Ezen 1994-es mestermű minden pillanatához vér, halál és erőszak tapad. 

Nem szeretnék most belemenni részletesen a tények, mendemondák, legendák elmesélésébe, aki szeretne többet tudni, megtalálja a sztorit bárhol a neten.

Elég annyi hozzá, hogy a Mayhem, illetve a zenekar vezetője, Euronymous (Øystein Aarseth) a '90-es évek elején a norvég black metal mozgalom egyik kulcsszereplőjeként tevékenykedett, távol a rivaldafénytől. Egy-két hangzóanyag jelentette az addigi munkásságukat, és már akkor figyelemreméltó volt a produkció, de az első keményebb momentum az énekesük, Dead (Per Yngve Ohlin) '91-es öngyilkossága volt. Szuicid hajlamú figura volt, az indítékok nem tisztázottak, a lényeg, hogy egy vadászpuskával vetett véget az életének, "I love Transilvania" feliratú pólóban, a búcsúlevelében ennyi állt: "Bocs a sok vérért". Amikor a banda többi tagja rátalált, lefényképezték, és egy későbbi lemez borítójához használták fel a képet.

Közben készült az újabb lemez, mely végül a De Msysteriis dom Sathanas nevet kapta. A basszusgitárosi feladatokat Varg Vikernes, vagy ahogy abban az időben nevezte magát, Count Grishnack kapta, akit természetesen a Burzum-ból ismerhetünk. Az album elkészült, és ekkor vettek elképesztő fordulatokat az események.

Máig tisztázatlan okokból Vikernes egy augusztusi éjszakán több órás autóút után megjelent Euronymous lakásán, és egy rövidebb küzdelem során 23 késszúrással meggyilkolta. Az indítékok között a mozgalmon belüli hatalmi harc és a Burzum lemezeinek kiadása (az áldozat adta ki a gyilkos bandájának albumait) körüli hercehurca is sejthető.

Vikernes már az akkoriban lábra kapó templomgyújtogatási hullám miatt is a rendőrség látókörében volt, így hát borítékolható volt a súlyos büntetés: a Norvégiában kiszabható maximumot, 21 évet kapott (amit addig még senki sem kapott az ország történetében).

Természetesen az adott körülmények között a lemez nem jelenhetett meg, Euronymous családja azt követelte, hogy távolítsák el az albumról a Vikernes által feljátszott részeket, de végül maradt az eredeti verzió.

Tehát adott egy lemez, melynek készítői közül már a megjelenésekor ketten erőszakos halált haltak, egy pedig börtönbe került... Tökéletes előjelek egy black metal lemez kiadásakor.

Fontos megjegyezni, hogy Dead halála után az énekesi feladatokra sok jelentkező közül a honfitársunkat, Csihar Attilát kérte fel Euronymous. Attila elvonatozott Oslóba, ahol Vikernes egy láncingben várta a pályaudvaron. Pár nap alatt felénekelte a dalokat, majd hazatért.

Maga a lemez egy éjfekete mestermű, mérföldekről felismerhető hangzással, atmoszférával. A korábbi Mayhem lemezek brutális, kegyetlen, acsargó gyűlöletáradatok voltak, ezen a korongon azonban kifinomult, kimunkált, sötéten ragyogó gyöngyszemek szerepelnek... Ez az alkotás az egyik legnagyobb hatása volt a formálódó norvég black metal irányzatnak, gyakorlatilag a Bathory, a Venom és a Darkthrone lemezeivel emlegethető egy szinten, sőt, bizonyos szempontból felettük is áll.

A kilátástalan sötétség, a reménytelenség, az agresszió mélyről jövő, mélyre hatoló megtestesülésével találkozhatunk itt, ami szinte transzba ejti az embert. Emelkedett, de mocskos egyben az a rituálé, ami lezajlik a lemezen, aminek hatását csak tovább fokozza Csihar Attila hol kántáló, hol hörgő, hol állatiasan morgó, szokatlan orgánuma, amivel azóta is egyedülálló szereplője az extrém zenei színtérnek.

16 éve jelent meg a De Msysteriis dom Sathanas, és pont olyan, mint a születésének körülményei: gyászos, véres, sötét, felfoghatatlan. De pont ez jelenti mérhetetlen erejét, amivel újra és újra lenyűgözi a hallgatóját.

Ha kicsit is érdekel valakit a szélsőséges, művészi zene, akkor kötelező meghallgatnia ezt az éjsötét klasszikust.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/De_Mysteriis_Dom_Sathanas

http://v2.metalreviews.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=33

http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=6881

http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&sid=1&id=14903

Címkék: underground mayhem black metal darkthrone csihar attila varg vikernes euronymous

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr652219341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása