ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Nortt - Galgenfrist

Imiface 2009.09.27. 19:27

Egy új extrém zenei irányzatot veszek most górcső alá a dán Nortt 2008-as lemezén keresztül, és mint a mellékelt (egyébként szerintem fantasztikusan sikerült, kifejező) lemezborító mutatja, most sem a balzsamos hangú soulénekesek birodalmába teszünk kirándulást.

Hanem a funeral doom éjfekete, meddő talajú, ködös vidékére, annak is egyik legkietlenebb szegletébe.

A funeral doom a doom metal egyik válfaja. Maga a doom metal egy olyan stílus, ahol a mélyre hangolt gitárok, a lassú tempó és a súlyosabbnál súlyosabb témák dominálnak, és ezek keltenek végzetes, reményvesztett hangulatot. Ezt a képletet viszi el a végletekig a funeral doom: ha lehet, még lassabb a tempó, mint a doom esetében, a gitárok pedig erősen torzítottak, a vokál általában a háttérben meghúzódó hörgés/károgás, és mondanom sem kell, hogy a riffek, a szintitémák a teljes lepusztultságot, a teljes nihilt sugározzák felénk. Maga az elnevezés is találó: egy temetési menet sebességével vonszolja magát előre a zene, a szomorú, támolyogva megtett út célja pedig maga a sír hűvöse. Ha jól belegondolunk, a funeral doom zenészek részéről ez egy erőteljes állásfoglalás is egyben az élet értelméről: csupán vigasztalan, nyomorult, kínokkal teli vánszorgás a halál felé (itt ragadnám meg az alkalmat, hogy elmondjam: nem, nem vagyok depressziós, nem azért hallgatok ilyen zenéket, hanem a művészi érték, a katarzis miatt).

Ennek az irányzatnak az egyik úttörője a '95 óta létező Nortt (hogy pár nevet említsek még: Thergothon, Skepticism, Funeral, Mordor), és az abszolút sötétség, az éjszaka, a nihilizmus, a magány, az emberkerülés, a bánat és a halál áll a zene középpontjában: talán még a többi funeral doom bandánál is depresszívebb a végeredmény. Egyébként a zenekar honlapján a megnevezés a Pure Depressive Black Funeral Doom Metal, ami ugyan fellengzős, de nagyjából érzékletes stílusmeghatározás, hiszen a black metal szellemiség is jelen van.

A banda mögött álló (kétségkívül egészségtelen lelki életű) személy neve csak simán Nortt, fényképet, adatot találni róla lehetetlen, de ez az inkognitó teljesen indokolt: olyan filozófiával rendelkező zene ez, ahol nincs szükség individuumra. Ott, abban a spirituális mélységben, ahol ez a mű mozog, megszűnik az emberi élet, és minden értelmetlenné válik.

Maga a halál a témája a lemeznek, és ennél kegyetlenebbül, ennél húsbavágóbban nem sok alkotás írta le eddig a témát, mint a Galgenfrist.

Mázsás súlyú, torzított gitárok, síron túlról érkező, monoton szintihangok, és lassú, lassú, lassú tempók, amelyek girhes, csontsovány lovakként vánszorognak be a tudatalattiba, hogy aztán olyan gondolati, hangulati mélységek nyíljanak meg a hallgató lábai előtt, ahonnan sem fény, sem eszme, sem élő ember nem keveredhet ki sértetlenül.

Óvatosan kell közelíteni a lemezhez: annyira szomorú, annyira vigasztalan mű, hogy az arra fogékonyakat hosszabb időre mérhetetlen sötétségbe taszíthatja. Főleg éjszaka, fülhallgatóval hallgatva garantált a depresszió.

 

http://nortt.dk/

http://en.wikipedia.org/wiki/Galgenfrist

http://v2.metalreviews.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=33

http://www.metalunderground.com/reviews/details.cfm?releaseid=984

Címkék: underground metal black metal funeral doom doom metal nortt galgenfrist

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr381412562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása