ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Witchcraft - Years of Blood

Imiface 2009.08.12. 18:42

Jeles eseményhez érkeztünk: a blog történetének első olyan bejegyzése következik, ahol egy magyar black metal lemez a téma.

Years of Blood az 1996 óta létező Witchcraft 2006-os, első nagylemeze.

Az album előtt is már jókora népszerűségnek és elismertségnek örvendett a banda underground körökben, köszönhetően a megalkuvást nem ismerő attitűdnek, valamint a kiváló 2003-as Carpathian Fire EP-nek.

Egész nagy várakozás előzte meg a lemezt, hiszen addigra már a Witchcraft hazánk egyik legfontosabb black metal tényezőjévé nőtte ki magát.

Távolról indítanék. Magyarországon az emberek tájékozatlansága, a média által gerjesztett szűklátókörűség, a kereskedelmi rádiók diktálta kétségbeejtően unalmas közízlés okán sajnos az eredeti, a kicsit is művészi alkotásoktól fél az átlagmagyar, mint a tűztől. Ezért hát legyen szó bármilyen zenei extremitásról, hiába van egy-egy zenekarnak egész jelentős tömegbázisa, sosem fog az azt megillető helyre kerülni a közéletben (és itt nem csak a metalzenéről beszélek). Ez nem is baj, sőt, a black metal esetében konkrétan előny, ha a jó zenekarokat nem csapja meg a szélesebb körű népszerűség szele, így legalább biztosan nem jutnak pl. a Satyricon sorsára.

Mégis, sok nem-mainstream zenei irányzatban egész figyelemre méltó produckiókra képesek hazánk fiai-lányai, és szerencsére a black metal sem kivétel ez alól (példaként említeném a Tormentor-t, Csihar Attilát vagy a Sear Bliss-t).

Hogy miért? Mert nálunk minden adott ahhoz, hogy minőségi fekete fémzenéhez merítsenek ihletet a zenészek. Több, mint ezer évre visszatekintő múltunk van, mely bővelkedik dicsőségekben és tragédiákban, erőben és gyengeségekben, összefogásban és széthúzásban, mitikus hősökben és alávaló árulókban. A honfoglalás előtti idők ősi hitvilága; a természetközeli sámánhit; a honfoglalás és a vérszerződés; a kalandozások; az Európa-szerte rettegett magyar harcmodor; az államalapítás; tatárjárás; az Árpád-ház kihalása; ármánykodás és külföldi uralom; Mohács; török uralom; Habsburgok; dicső szabadságharcok; és végül, de nem utolsósorban Trianon és vesztes világháborúk... A sort a végtelenségig folytathatnánk, de ennyiből is látható, hogy vannak gazdag hagyományaink, melyeket a ma embere egyre inkább elfeled, és eltávolodik a gyökerektől. Ez az eltávolodás, jobban mondva a tradícióktól való eltávolodás elleni tiltakozás lett fontos eleme a black metal második hullámának a '90-es évek elejétől.

Ezt a gondolatmenetet folytatva arra juthatunk, hogy a magyar lelkület, a génjeinkbe kódolt rengeteg múltbéli tragédia és dicső győzelem, az iszonyú erős nosztalgiaérzet tör elő a black metal lemezeink dalaiból, és ezért képesek a zenészeink olyan erős alkotásokat letenni az asztalra. Annyi minden rakódott a ránk az évszázadok alatt (talán pont ezekre az évszázadokra utal a most tárgyalt lemez címe), hogy van mit beleépíteni a zenébe.

Az imént felsorolt sok-sok tényező formálta a Years of Blood-ot is, a hangulatában ott van minden, amit fentebb említettem, erről nincs is mit beszélni. Maga a zene egyébként a norvég, szélsőségesen gyors black metal stílusjegyeit vette át, és a necro hangzás is adott. Sőt, a hangzást ki kell emelni, mert ritkán hallani (még nemzetközi viszonylatban is) ennyire szikár, ennyire brutális sound-ot, én egyszerűen imádom. Szögekkel kivert, jéghideg fém, se több, se kevesebb.

Külön megemlítendő a Fog in the neverending Forest című szerzemény, ami talán a legjobb magyar black metal dal, van benne minden: vészjósló (nem szintetizátoros[!]) bevezetés, kiváló riff, tempóváltás. Nagyon nagy kedvencem.

Voltak fanyalgó hangok a lemez megjelenése után, hogy nem olyan erős, mint az azt megelőző EP, de véleményem szerint egy debütalbumnak ilyennek kell lennie. A Witchcraft azóta tovább erősítette kultikus státuszát a magyar undergroundban, és szerintem megérdemelten őket tartják sokan a magyar színtér legjobbjának. A Years of Blood pedig egyszerre szélsőséges, befogadhatatlan, hangulatos és fogós: tehát egy nagyon jó black metal lemez, büszkék lehetünk rá.

 

http://witchcraft.atw.hu/

http://www.myspace.com/witchcrafthun

http://www.taakefrost.de/rwitchcraft_underthecrust.htm

http://subterra.hu/index.php?object=728

Címkék: underground metal black metal witchcraft

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr681304806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása