ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Krypt - Preludes to Death

Imiface 2009.06.19. 18:10

Sikerült egy újabb teljesen kész posztot elkúrnia a blog.hu-nak, kezdek megőrülni. Szóval fussunk neki még egyszer, a szentségit neki. (Ha van mégse gomb, mégis miért nincs?!)

Krypt-et a már korábban emlegetett Tsjuder feloszlása után alapította Nag és Desecrator, tehát a legénység 2/3-a itt folytatta a zenélést. Az egyből látható, hogy az urak hozzáállása a zenéhez és a világ dolgaihoz fikarcnyit sem változott. Mindenütt "Anti-human anti-life" és "True norwegian Black Metal" logók virítanak, fuck off-jelek, halálfejek és fordított keresztek társaságában. Emellett a kiadott pólók hátulján is egy szegecselt alkarvédős valaki "mutat be" fekete-fehérben, felette a "Jeg Hater Deg!" vagyis "Utállak!" felirat olvasható.

Ennyiből már sejteni lehet, hogy a két norvég elég punkosra, nihilistára vette a figurát, ennél sokkal primitívebb, undergroundabb nem lehetne a dolog. Az elődzenekar utolsó albuma, a Desert Northern Hell az agresszió, a gyűlölet és a sebesség olyan szintjére jutott el, hogy azt nem nagyon lehetett volna felülmúlni. Nem is próbálták meg, ez valami más.

A Preludes to Death más módon, más értelemben szélsőségesebb.

Szembetűnik, hogy nem a fénysebességű darálás a lényeg, szinte minden dalban fontos szerepet kapnak a döngölős, középtempós témák, amik felvezetésként szolgálnak, bizonyos alapot adnak. Először sötét, rozsdás, penészes falakat épít a zene a hallgató köré, majd ez után mutatja ki a foga fehérjét a lemez. Fontos megemlítenei, hogy szerencsére nem marad el a Tsjuder esetében megszokott villámgyors, éles, mániákus hatású szólózás sem. Lehet, hogy hülyeséget mondok, de sok helyen thrash metal hatás is tettenérthető. A punk szerepe azonban (elsősorban a felfogás terén) egyértelmű.

Ha már a punk és a primitívség szóba került, akkor muszáj megemlíteni a számcímeket, és kifejteni egy-két gondolatot a dalszövegekről. A két zenész nem bonyolította túl a számok elkeresztelését, ha valakiben kérdés merülne fel a mondanivaló mélységét illetően, akkor vessen egy pillantást az alábbi dalcímekre: Jeg Hater Deg, Death, Krypt, és végül a kedvencem, Death Satan Black Metal. A black metal rám sosem a dalszövegek miatt tett nagy hatást: ebben a műfajban a vokál egy hangszer, egy hangulatfestő elem, a szavak másodlagosak. Ha maga a zene nem képes megteremteni a megfelelő atmoszférát, miliőt, akkor teljesen mindegy, hogy a szöveg miről szól, lehet bármilyen emelkedett vagy mocskos. Egyébként azt, amiről a black metal szólni szeretne, azt szavakkal amúgysem könnyű kifejezni.

Na mindegy, ezen a lemezen nem vagyunk híján ennek a bizonyos atmoszférának. A hangzás, a témák, az acsargó vokál hatására olyan az alaphelyzet, mintha egy vulkán kürtőjében botorkálnánk, félig vakon a hegy gyomrából elő-előtörő mérges gázok hatására. A lábunk alatt a kéreg szilárd, de a dalok során tapasztalható begyorsulások formájában felfortyan a tűzforró, fehéren izzó láva, és éget, pusztít mindent, ami az útjába áll.

Vagy másképpen fogalmazva, rengeteg a feszültség a lemezen. A középtempós, vagy még lassabb kompozíciók mélyén kavarog a keserűség, a düh, az agresszió, ami időnként szétfeszíti a dalok vázát, és előretör, megállíthatatlanul.

Egy szó mint száz, Nag most sem okozott csalódást, egy ízig-vérig őszinte black metal lemezt tett le az asztalra, és úgy tűnik, mindegy, milyen társakkal vagy néven adja ki a dolgait, a minőség adott.

Hatásos, markáns black metal lemez.

 

 

http://krypt.tsjuder.com/

Címkék: underground metal black metal tsjuder desert northern hell krypt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr681195573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása