ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Interjú Kátai Tamással

Imiface 2011.08.02. 10:00

A múlt heti örömhír után, miszerint a Thy Catafalque a Season of Mist-hez szerződik, sikerült összehozni egy interjút Kátai Tamással, a zenekar egyik felével. Sajnos a kiadó kérésére Tamás nem válaszolhatott az új lemezzel kapcsolatos kérdésekre, de azt hiszem, így is érdekes dolgokról volt szó.

Hogy vagy, milyen az élet kint Skóciában?

Köszönöm, jól vagyok. Dolgozni kell, akkor lehet szépen élni, szerencsére még van rá lehetőség általában. Mondjuk egy nyomdában dolgozom, van hogy három műszakban, szalag mellett, úgyhogy nem lehet lazítani.

Mennyire jelentenek inspirációt a skót tájak? A fényképeiden elég sok helyen visszaköszön a Skót Felföld melankóliája.

A Felföld nem melankolikus, inkább zord és kemény. Skócia déli területe, a Scottish Borders lágy, napos, gyönyörű. Ahogy észak felé tartunk, úgy komorodik és sötétedik minden, szinte kilométerenként, de a szépsége megmarad, sőt. A legészakibb rész, ahol én jártam, Skye szigetén volt, az egyszerűen leírhatatlan. Mintha a Holdon sétálna az ember. Mellé természetesen folyamatos, szakadó eső, gyakorlatilag egy felhőben voltunk négy napig – júliusban. Ezek a tájak és élmények ezúttal nagyban befolyásolták az album létrejöttét, nagy hatással voltak rám.

Lassan 2 éve, hogy megjelent a Róka hasa rádió, és én szinte csak pozitív kritikákkal találkoztam vele kapcsolatban. Te így utólag hogyan értékeled, elégedett vagy vele? Egyáltalán szoktál utólag behatóbban foglalkozni egy-egy lemezetekkel?

A hangzással már két nappal később sem voltam elégedett. Hiányolom a mélyeket belőle, az új lemeznél erre jobban odafigyeltem. A dalok emlékeim szerint jók lettek, de nem szoktam a lemezeket igazán hallgatni, miután elkészült egy album, mert csak a hibákat veszem észre, és azok ott vannak. Vagyis inkább azt mondanám, hogy nem merem meghallgatni, ha-ha.

Óriási hír, hogy leigazolt Benneteket a Season of Mist. Hogy sikerült tető alá hozni ezt, ők kerestek meg Téged, vagy Te próbálkoztál náluk? Mik a szerződés részletei, hány lemezre szól?

Miután teljesen, koppra kész lettem az albummal elküldtem néhány helyre a linket az mp3-akhoz, és három kiadó is szerződést ajánlott ez alapján. A Season Of Mist a Róka hasa rádió idején is visszaírt, hogy ismerik a zenekart és szeretik, amit csinálunk, amin amúgy őszintén meglepődtem akkor. A szerződés 1+1 lemezre szól, formátumról, példányszámról, megjelenési dátumról egyelőre nem tudok, ezeknek hamarosan ki kell derülniük, még nem döntöttek.

Úgy egyáltalán, egy ilyen kiadó, mint a Season of Mist, mennyire befolyásolja a zenekar életét, működését?

Mindezidáig semennyire nem befolyásolta. Az elküldött hanganyagot úgy, ahogy van, elfogadták, semmiféle változtatást nem javasoltak. Az teljesen nyilvánvaló, mennyire profi cég, akik ugyanolyan professzionális hozzáállást is követelnek meg, Ez nekem nagyon új, és élvezem, hogy végre belülről is megtapasztalhatom, milyen ez nagyban.

Mik a távolabbi tervek? Gondolom sokan megkérdezik, de lesz még valamikor Gire? Esetleg szólólemez? Vagy most már a Thy Catafalque a prioritás?

Hát, most mindenképpen a Thy Catafalque-é a prioritás, ez azt hiszem érthető. A Gire-dolog nem csak rajtam múlik, de az is igaz, hogy nem tudok már megülni annyi lovat egyszerre, mint régen, de tartjuk a kapcsolatot, akármi lehet akármikor.

Milyen zenéket hallgatsz mostanában? Van olyan zenei irányzat, ami különösen megfogott az utóbbi időben?

Az angol Ewigkeitra nemrég akadtam rá, azt sokat hallgatom, meg például az edinburghi Boards Of Canadát is, vagy a szegedi Tyrant Goatgaldrakona EP-jét.. De amúgy elég ritkán akadok olyasmire mostanában, amitől nagyon izgalomba jönnék. Kivéve a komolyzenét, mert azt roppantul élvezem az utóbbi időben. Bachot, Kodályt, Erik Satie-t. Ezerféle hangulata és formája van ennek a műfajnak is.

Milyen a zenei élet odakint? Szoktál koncertekre járni, vagy nem folysz bele annyira a kinti metalszíntér életébe?

Balázs, a Gire basszusgitárosa nagyon benne van az edinburghi zenei színtérben, sok zenekarban játszik, az utóbbi időben inkább nagybőgőn. Ezek a legkevésbé sem metal bandák, és Edinburghban nincs is igazán metalszíntér. A turnék elkerülik a várost, jóformán minden ilyen jellegű koncert Glasgow-ban van. Én három év alatt összesen egy Discharge-on, egy Soulfly-on és egy Metallica tribute-zenekaron voltam (ráadásul az volt a legjobb). Az Incantationt kihagytam, azt sajnálom, a Napalm Death elmaradt, novemberben lesz Opeth / Pain Of Salvation. Nem metálból viszon sokkal jobb a helyzet. Láttam Yann Tiersent, illetve sok klasszikus zenei koncertre elmegyünk, mivel mind a Royal Scottish Orchestra, mind a Scottish Chamber Orchestra kitűnő zenekarok, érdemes jegyet venni rájuk. Sokkal jobban élvezem ezeket, mint például azt a bűnrossz Soulfly koncertet, ami máig emlegetünk, annyira törvénytelenül felháborító volt.

Színpadra fog állni valaha a Thy Catafalque?

Nem tervezem, túl nehéz lenne összeszervezni akár egy próbát is a távolság és az elfoglaltságok miatt. Engem inkább az alkotás mozgat, nem az előadás. Bár az is hiányzik néha a Gire után. Hívtak nemrég egy avant-garde zenei fesztiválra játszani, Párizsba, de hát ez jelenleg egyszerűen nem megoldható, még ha mindenáron meg akarnám csinálni, akkor sem.

Ki az az Erika, és mi történt a szobájában?

Ő egy régi barátnőm. Hogy mi történt ott, az rajta van a lemezen.

Köszönöm szépen, és sok sikert a továbbiakban!

 

fotó: Dylan Kitchener (www.dylank.viewbook.com)

 

http://zenezenezene.blog.hu/2009/11/03/thy_catafalque_tuno_ido_tarlat

http://zenezenezene.blog.hu/2009/01/27/gire_gire

http://zenezenezene.blog.hu/2009/01/22/katai_tamas_erika_szobaja

Címkék: underground metal interju interview black metal kátai tamás thy catafalque season of mist

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr23119402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása