ZeneZeneZene

Zenék, amiket hallgatok, zenék amik szerintem jók, vagy nem annyira jók. Szigorúan szubjektíven! Metal, rock, ambient, stb...

Lemezek

Címkék

2015 (1) a7x (2) abbath (1) abomino aetas (3) ace of spades (1) agnostic front (1) ambient (15) anthems to the welkin at dusk (1) anti (1) antichrist superstar (1) arcana (1) arcturus (1) ash pool (1) atmoszferikus metal (2) atoma (1) avantgarde metal (7) avenged sevenfold (3) a deeper kind of slumber (1) black (1) blackened death (1) black metal (40) blind myself (2) blut aus nord (1) burzum (5) carpathian forest (1) chrome division (1) city of evil (2) clint mansell (1) cobalt (2) coldworld (1) cradle of filth (1) cro-mags (1) csihar attila (1) darkspace (3) darkthrone (4) dark ambient (2) death metal (2) desert northern hell (2) dissection (2) doom metal (1) down (2) drone (2) eat me drink me (1) előszó (1) emperor (3) erika szobája (2) euronymous (1) explosions in the sky (1) fenriz (1) filmzene (2) forcas (1) funeral doom (2) funkrock (2) galgenfrist (2) gire (4) gothic (2) groove metal (1) guns n roses (3) hardcore (5) hard rock (1) hatebreed (2) hc (2) hipster (1) holy wood (2) immortal (2) indie (1) industrial (9) interju (3) interview (3) john frusciante (1) kátai tamás (5) kistehén tánczenekar (1) klasszikus (1) krypt (2) mainstream (22) marduk (1) marilyn manson (8) mayhem (2) mechanical animals (1) metal (46) metalcore (3) modern metal (1) motörhead (1) nag (1) nagelfar (2) neoklasszikus (2) new york (1) nocturno culto (1) nödtveidt (1) nortt (2) nu metal (1) nyhc (1) pasi koskinen (1) portrait of an american family (2) post hardcore (1) post rock (3) pszichedelikus (2) punk (4) red hot chili peppers (3) retro (1) rhcp (1) rock (27) rockandroll (7) season of mist (1) shape of despair (1) shining (1) sick of it all (1) skinhead (1) sleaze (1) slipknot (1) smells like children (1) sons of northern darkness (1) stadium arcadium (2) storm of the lights bane (1) supremacy (1) svarttjern (1) szimfonikus black metal (3) szolgalati kozlemeny (2) terror (1) the exploited (1) the golden age of grotesque (1) the ruins of beverast (1) thrash metal (1) thy catafalque (4) tiamat (1) tsjuder (2) ulver (2) underground (38) under a funeral moon (1) unearth (1) varg vikernes (3) veér (1) vintage (1) virus west (1) v halmstad (1) watain (1) windir (1) witchcraft (2) Címkefelhő

Burzum - Belus

Imiface 2010.03.11. 14:45

Nna, hát akkor hosszú, évtizedes várakozás után megjelent a Varg Vikernes által üzemeltetett, legendás Burzum új lemeze.

Korábban esett már szó a Burzum-ról, az ősszel írtam a Hvis lyset tar oss albumról, és már akkor tudni lehetett, hogy idén áprilisban Den Hvite Guden címmel jön az új korong. Április helyett március 8. lett a kiadás dátuma, és végül a cím is változott, mivel Vikernes szerint félreértelmezhető volt a Fehér Isten elnevezés. A mű semmiféle rasszista vonalat nem képvisel, a "fehér" szó a mitológiai Baldr isten fénnyel való kapcsolatára utalt volna, nem pedig bőrszínre, de félő volt, hogy sokan másképp fogják fogadni a dolgot.

Én ennél a momentumnál kicsit aggódtam, hogy Vikernes barátunk megpróbál a sanyarú börtönévek után a politikai korrektség nevetséges eszméjének jegyében eljárni, de az interjúk és a honlapján található eszmefuttatások olvasása után megnyugodtam.

Végeredményben a cím tehát Belus, ami az ősi időkben Fehér Istenként tisztelt európai istenség egyik elnevezése. Belus a skadinávoknál Baldr, a görögöknél Apolló, a keltáknál Belenus, a szlávoknál Belobog vagy Jarilo. Nem szeretnék belemenni mitológiai okfejtésekbe, aki szeretne, rákereshet a wikin a fenti nevekre, és levonhatja a kellő következtetéseket, ha szükségét érzi. Mindenesetre érdemes elgondolkodni azon, hogy a régóta hallgató zseniális zenész a demokrácia, a tudás, a tudomány, a liberalizmus korában miért éppen a fény és a tisztaság örök istenalakjának ajánlja visszatérő lemezét (és legyen elég ennyi filozófiai eszmefuttatás most).

Vikernes be is váltotta ígéreteit, meg nem is. Hangzásban visszatért a korai munkáihoz, a csak őrá jellemző riffekből építkező black metal hallható a lemezen, viszont az szembetűnő, hogy mondjuk a Filosofem-hez képest jóval barátságosabb, fényesebb, hallgathatóbb a lemez. Említettem az ősszel írt Burzum-posztban, hogy kíméletlen, embertelen zenét ír Varg, de ez most nem jellemző annyira. A fény istenéről szól a lemez, a fák között áttörő napfény látható a borítón, ennek megfelelően a szépség, a magasztos gondolatok, a szomorúság, a nosztalgia szövi át a dalokat.

Tényleg meglepődtem, hogy az alapvetően black metal szerzemények mégis mennyire hallgattatják magukat, mennyire markánsak a riffek, és mennyire magával ragad az egész.

Sok-sok hallgatás kell még, mire eldől, hogy lesz-e a Belus-ból akkora klasszikus, mint az elődeiből, de az biztos, hogy Vikernes stílusosan, masszívan és önmagára jellemző módon adott ismét életjelet.

Meg lehet nyugodni: az öreg harcos visszatért hosszú száműzetéséből, és bölcsen, hallgatagan helyet foglalt a tábortűznél. Igaz, hogy csak egy biccentés volt részéről a köszönés, és mindenkitől távol ült le, de újra elkezdett zenélni, úgy, ahogy csak ő tud.

 

http://subterra.hu/index.php?object=1611

http://burzum.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Belus_%28album%29

Címkék: underground ambient metal burzum black metal varg vikernes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zenezenezene.blog.hu/api/trackback/id/tr281831400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béci79 2012.07.23. 23:23:07

Nagyon jó album,hangulatos,epikus,természetközeli,magányos.Fehér embernek való jófajta muzsika elmélkedéshez.:)
süti beállítások módosítása